Phaest-blog #1

5 manieren waarop een weddingplanner jou kan helpen!

Kimberley Vaneynde

Zaterdag 19 juni 2021

Je huwelijk plannen zonder stress


Hoi! Ik ben Phaedra, weddingplanner sinds 2017. Ik heb al tientallen koppeltjes begeleid in aanloop naar hun mooiste dag en ik maak er mijn missie van om jullie te laten genieten van die huwelijksvoorbereidingen. Want een huwelijksdag is zo snel voorbij, dat het zonde is om niet te genieten van de weg ernaar toe. 


Ik probeer ook om wedding planning toegankelijk te maken door mijn expertise aan jou aan te bieden in hapbaar formaat, zodat elk koppel met zijn of haar budget de best mogelijke hulp kan krijgen om zonder stress aan jullie grote dag te werken! 


In deze blog geef ik je graag 5 manieren mee waarop ik jou als weddingplanner kan helpen! Maar eerst vertel ik je waarom de term weddingplanner jou misschien kan afschrikken... 

EEN WEDDINGPLANNER 

is dat wel nodig? 

Waarom de term "Weddingplanner" je misschien wat afschrikt


Je kent het enkel van de films

Toegegeven, bij de term weddingplanner denk ook ik nog steeds aan J.Lo in de film The Wedding Planner. Hoge naaldhakjes, mooi maatpakje en een walkietalkie in haar oor. Niets is minder waar, om nog maar te zwijgen over het stuk waarbij ze verliefd wordt op de bruidegom 🙈


Het begrip is redelijk nieuw

Het beroep is in België redelijk nieuw en kent nog maar recentelijk zijn opmars. Voorheen waren het aantal koppels die een wedding planner inschakelde eerder beperkt. Het leek in die tijd dan ook voorbestemd voor verloofden die hun feest erg groot en uitgebreid zagen. Daarnaast was het in de nillies nog steeds gangbaar om te trouwen voor de kerk, gevolgd door een zaalfeest waarbij alles van A tot Z werd voorzien. Ik herinner me nog de verhalen van mijn ouders, die vertelden dat hun trouwfeest helemaal geregeld was op twee zondagnamiddagen. 


De Belgische trouwmarkt is intussen erg veranderd. Er zijn meer en meer locaties die geen totaalservice aanbieden en de kerk wordt ook vaker vervangen door een persoonlijke ceremonie. Bovendien hebben bruidsparen al vaak een droombeeld dankzij inspiratie op Pinterest en Instagram, waardoor het organiseren van een huwelijk écht maatwerk is, helemaal afgestemd op het bruidskoppel. 


Heeeeeeerlijk is dat! 💛 Maar dat betekent ook veel meer werk!

En om die berg werk te verzetten is een professional met kennis van zaken en een uitgebreid netwerk geen overbodige luxe. 

Jennifer Lopez in de film The Wedding Planner (bron: Sony.com)

"Er zijn meer locaties die geen totaalservice meer aanbieden en de kerk wordt vaker vervangen door een persoonlijke ceremonie"

Floor Bogaerts 

Dat kan toch niet zo moeilijk zijn 

Dat klopt! Moeilijk is het niet en je hoeft er ook zeker geen ingewikkelde studies voor gedaan te hebben. Alles heeft te maken met de tijd die je erin wilt investeren. Bovendien trouw je maar één keer - of daar gaan we toch op z'n minst van uit - en kan het handig zijn om de kennis en expertise van iemand die het meerdere keren per jaar organiseert, in te schakelen. Tot slot is er ook tegenwoordig een immense waaier van mogelijkheden, waardoor het maken van de juiste (budget)keuzes, soms overweldigend kan zijn. Ga maar eens na hoeveel keer in je dagelijks leven je betaalt voor iets dat je al dat niet zelf kan, maar liever uitbesteed aan iemand met kennis van zaken (bijvoorbeeld je boekhouder, strijkdienst of een fitnesscoach). 

Er bestaan precies veel verschillende soorten wedding planners 

Juist omdat er geweten is dat de term "Wedding Planner" soms een te grote drempel betekent, poppen er allerlei andere, vernieuwende namen op: wedding architect, huwelijksregisseur, wedding developer, wedding consultant, feestplanner, ceremoniemeester, wedding wing woman, wedding stylist, trouwadviseur, .... . En daardoor kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. 


House of Weddings definieert een wedding planner als volgt: 

"Een wedding planner budgetteert, plant en zorgt voor een tot in de puntjes afgewerkt trouwfeest. Leg je vertrouwen en je planning in de handen van jouw wedding planner en je huwelijksdag wordt een dag om nooit meer te vergeten."


Het is sowieso waar dat elke wedding planner andere accenten legt én ook andere sterktes heeft. Een wedding stylist focust zich op de aankleding van je dag, terwijl een ceremoniemeester je dag in goede banen leidt. 


Wat een goede weddingplanner zeker niet doet: 

  • Je geen inspraak geven in het weddingplanning 
  • De voorbereiding helemaal overnemen zodat jij geen keuze meer hebt 
  • Je pushen in een richting of stijl die niet bij je past 

"Elke weddingplanner legt andere accenten en heeft ook andere sterktes"

Het klinkt zo duur

Als je beroep doet op eender welke expert, hangt er altijd wel een prijskaartje aan vast. Het goede nieuws is dat er op de markt wel altijd hulp voor handen is waar je binnen jouw budget beroep op kan doen! En dat brengt me naadloos bij het onderwerp van deze blog "5 manieren waarop een weddingplanner jou kan helpen"!

5 x hulp van een weddingplanner 

voor ieder budget 

1) Planning of styling services 

Wellicht de meest bekende vorm van wedding planning. In deze vorm ga je een langdurige samenwerking aan met de weddingplanner. Je bespreekt op voorhand waar je hulp bij nodig hebt en wat de concrete taken zullen zijn. Heb je geen idee waar je hulp bij wilt, vraag dit dan zeker tijdens je kennismakingsgesprek. Een weddingplanner zal altijd de inschatting kunnen maken of gaandeweg bijsturen waar nodig. 

De meest voorkomende services zijn: 

  • Wedding planning: de organisatorische taken van de huwelijksvoorbereidingen wordt gedeeltelijk of helemaal uitgevoerd door de weddingplanner. Hij of zij neemt de coördinatie over van alle actoren die een rol spelen op jouw dag. Je krijgt een leidraad en een overzichtelijke to do lijst, zodat jij altijd weet wat je nog zelf zal doen (bijvoorbeeld wanneer je de trouwjurk gaat passen of de ringen gaat uitkiezen). 
  • Wedding styling: de look & feel van jouw huwelijksdag wordt vormgegeven door een wedding stylist. Dit is een weddingplanner die zijn focus legt op hoe je dag er zal uitzien: van meubilair tot decoratie en bloemen. Jij doet zelf nog een deel van de organisatorische taken, zoals het boeken van een make up artist. De stylist zal aan de hand van een moodboard en stylingplan jouw pinterestdromen tot leven wekken! 
  • Combo: veel wedding planners bieden ook de combinatie aan van wedding planner en wedding stylist, zodat jij bij het totaalplaatje hulp krijgt. 


Ontdek de wedding planning services van Phaest. 


2) Coördinatie op de dag zelf

Doe je liever heel de voorbereidingen zelf, dan kan je ervoor opteren om een professional in te schakelen voor de dag zelf. Deze service wordt ook wel ceremoniemeester genoemd. Hij of zij zal enkel een adviserende of begeleidende rol opnemen tijdens de voorbereidingen en volgt jouw dagplanning en draaiboek op voor een feilloos verloopt van de dag. Bij weddingplanners is vaak die coördinerende rol op de dag zelf inbegrepen in het pakket. 

Bij Phaest bieden we geen aparte ceremoniemeester services meer aan. Coördinatie van de dag zelf zit altijd inbegrepen in de services hierboven. Ben je op zoek naar enkel coördinatie op de dag zelf, dan kan ik je met veel warmte Aurélie van Auréliefde aanbevelen. 


3) Adviessessies op maat 

Ook voor de DIY-ers (Do It Yourself) bieden wel wat weddingplanners ook adviessessies aan. In deze vorm leen je de hersens, ervaring en het netwerk van de professional voor een afgebakende sessie van enkele uren. Je kan hierin gerichte vragen stellen en ook jouw ideeën aftoetsen en verreiken met nieuwe inzichten. Dit is sowieso een erg waardevolle manier om een professional in te schakelen, omdat je met een beperkte investering aan centjes én tijd, een enorme brok aan inspiratie en informatie krijgt. 


4) Cursussen of trajecten 

Een relatief nieuwe vorm van assistentie van een weddingplanner zijn cursussen of DIY trajecten. Hierbij leert een weddingplanner jou aan hoe je aan de slag gaat van A tot Z. Ook dit is waardevol, omdat je met een beperkter budget inzicht krijgt in de trouwwereld en omdat je heel concrete tijdslijnen, voorbeelden en to do's aangereikt krijgt. Het volledig toepassen en personaliseren op jouw maat, ligt nog in jouw handen, wat ook meteen erg leuk kan zijn. Ook geeft het resultaat erg veel voldoending! Let op dat je je tijdens de opbouw, afbraak en op de dag zelf wel nog steeds laat ondersteunen door vrienden, familie of professionels. Want je wilt niet met je trouwjurk nog lampjes in de bomen hangen! 


Ontdek hier de DIY-formules van Phaest. 


5) Een weddingplanning boek 

Wellicht één van de goedkoopste, maar ook een erg leuke vorm van assistentie is de aankoop van een boek, geschreven door een professional. Op een erg leuke, hands-on manier krijg je tonnen aan inspiratie en een eerste inzicht in hoe alles gestructureerd te regelen. Op de Belgische markt kan ik je de volgende boeken zeker aanbevelen:


En dan nog heel wat gratis tools 

  • I
  • Instagram & Pinterest : veel wedding professionals geven via Instagram en/of Pinterest erg waardevolle tips & tricks. Ze liggen open om door jou gebruikt te worden! Check ook zeker mijn instagram!
  • Gratis wedding checklist : Vele huwelijksplatformen geven gratis checklist of informatie in ruil voor je e-mailadres. Check zeker de website House Of Weddings voor een ton aan inspiratie en waardevolle info! 
  • Gebruik het advies van koppels die je voorgingen. Wellicht nog één van de meest handige adviessessies! 


Stijn Willems

Ik wens je enorm veel succes!


Vond je dit artikel interessant? Deel het dan zeker met jouw medebruidsparen! 


Heb je nog vragen?