Something old, something new


Bij het plannen van je trouwfeest kan je hier en daar al wel eens een traditie tegenkomen. Is het niet door je opzoekingswerk bij het plannen, dan is het misschien wel door je ouders of door meningen van anderen.   


Bij Phaest staan we voor feesten met een warm hart en een hoekje af. Dat wilt niet zeggen dat we alle tradities zomaar overboord gooien, maar wél dat we gaan kijken naar welke tradities er bij jullie passen.

Hanne Reyners

Over de ganse wereld vieren ze een trouwfeest op verschillende manieren, allen doordrenkt van een diepere betekenis doorheen de geschiedenis. We nemen je in deze blog mee in enkele meest bekende tradities, vanwaar ze komen en hoe je ze moderner kan maken. 

Firefly photography

Look Imaginary

Bruidsboeket

Een bruidsboeket bestond volgens de oude gebruiken voornamelijk uit groen en kruiden met enkele opvallende bloemen. Het was vooral een symbool voor hoop & vruchtbaarheid. 

Het weggooien van een bruidsboeket is een populaire traditie die daaruit voorkomt waarbij de bruid haar geluk overbrengt aan de volgende bruid - of diegene die het bruidsboeket vangt. 

In deze dagen is het bruidsboeket vooral het eerste dat de bruidegom geeft aan zijn bruid bij de start van de huwelijksdag, als wijze van eerste cadeau. Want volgens de regeltjes kiest de bruidegom het bruidsboeket uit. 


Stel jezelf de vraag of een bruidsboeket bij je past. Misschien ga je liever voor een corsage of een mooi stuk in je haar, in plaats van het ronddragen van zo'n boeket de hele dag. Of wat denk je van een floral hoop of een flower basket? De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Wil je geen bruidsboeket, maar hou je wel van de betekenis? Dan kan je "het eerste cadeautje" makkelijk vervangen door een juweeltje of een lief briefje. Je geluk doorgeven aan de volgende kan je ook door een leuk cadeautje te voorzien voor je bruidsmeisjes of voor speciale personen. 


Cut the cake 

Het samen aansnijden van de taart symboliseert de eerste taak die het kersvers getrouwd paar als koppel samen uitvoert om hun eenheid als team te benadrukken. Zo beloven ze voor elkaar te zorgen en te ondersteunen. 


Vraag alsjeblieft na of je trouwzaal de taart "binnen rijdt" onder een heftig muziekje, meestal de bekende tonen van Pirates of The Carribean. Een traditie uit de nillies die dringend wel over boord mag gegooid worden.


Kies er misschien voor om dit moment onder z'n tweetjes te houden, zonder dat de sfeer van de avond weer gebroken wordt door een moment dat in scène wordt gezet. 

Firefly photography

Firefly photography

Vera Iris Hartman

De bruid weggeven

Trouw je met een (kerkelijke) ceremonie? Dan kan er verwacht worden dat de papa van de bruid zijn dochter naar voor brengt om haar "over te dragen" aan de partner. In oorsprong is dit best letterlijk te nemen want het dateert nog uit de tijd waarin vrouwen als bezit werden beschouwd en ze onder de hoede van een man moesten zijn. 


Hoewel de achtergrond van deze traditie misschien niet in de huidige leefwereld past, is dit toch nog vaak een mooie symbolisch ritueel, waar je zeker fan van mag zijn. 


Maar in de moderne tijdsgeest, waar er ook niet altijd sprake is van een bruid en een bruidegom, zijn er ook voldoende leuke alternatieven: 

Zo kan je als koppel samen binnenwandelen of kan je er voor kiezen om alleen naar voor te wandelen. Misschien loop je wel samen met je (pete/mete)kindjes naar voor of misschien ontvang je beide samen vanvoor je gasten. 


Kies wat bij je past en waar je hartje een sprongetje van maakt.  


The first dance

De openingsdans: voor sommigen het moment om naar uit te kijken, voor anderen de 3 minuten van horror. 

Volgens de traditie symboliseert het de verbondenheid met elkaar. Al is het tegenwoordig vaak het startschot van het dansfeest. Traditioneel dans je ook met je ouders en schoonouders. 


Wil je graag dansen, dan kan je dit ook op een andere manier "openen". 

  • Een avondceremonie waarbij de spreker aankondigt dat iedereen zijn stoel aan de kant mag zetten. Een kus later kan de DJ afsteken met een dansnummer en hop - dat feest is vertrokkken! 
  • Kies een nummer waarbij je 30 seconden met twee danst en spreek af met je ouders, getuigen of dichtste vrienden dat zij nadien mee op de dansvloer komen op datzelfde nummer. Voor je het weet staat iedereen te dansen. 
  • Laat je getuigen of beste vrienden een eerste dans voorbereiden 
  • Kijk je er tegen op, maar wil je de traditie in eer houden: keep it simple. Dit moment heb je vaak enkel oog voor elkaar - geniet ervan. 


Vera Iris Hartman

Vera Iris Hartman

Vera Iris Hartman

Nieuwe tradities 

Wist je dat de trouwtradities een hele nieuwe wending namen na de trouw van Queen Victoria in de 19de eeuw. Dit icoon zorgde voor weelderige bloemenversiering - dat ervoor vaak uit groen en kruiden bestond - en voor de intrede van de witte bruidsjurk als teken van puurheid. 


Fast forward naar deze eeuw: deze Victoriaanse tradities worden vaker en vaker overboord gegooid omdat mensen nu vaak vanuit een andere betekenis trouwen. Trouwen is niet meer een must of een voorwaarde voor een leven samen, maar mensen kiezen bewust om zichzelf te verbinden met een significant other. De betekenis hierachter is persoonlijk en wordt dan ook persoonlijk vormgegeven. Ik geef je alvast drie leuke, nieuwe tradities mee ter inspiratie. 

Ring warming 


Doe je een ceremonie waarbij je je ringen uitwisselt? Dan is deze één van mijn persoonlijke favorieten. Bij een ringwarming worden de ringen doorgegeven door alle aanwezigen op je ceremonie terwijl ze een warme wens toewensen. Zo zijn je aanwezigen ook letterlijk deel geworden van jullie symbool van jullie liefde voor elkaar en wordt de belofte ook door je gasten gedragen.


Hand Fasting

Tijdens de ceremonie worden jullie handen samengebonden met een lint, wat symbool staat voor de verbintenis die jullie aangaan. De hand fasting kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van jullie interpretatie en tradities. Het kan bijvoorbeeld staan voor de belofte om samen door het leven te gaan, de verbinding van jullie levens of een unieke manier om de liefde tussen jullie te vieren. Deze traditie is vooral populair bij spirituele koppels en kent ook een Keltische roots. 


Tell your story 

Tegenwoordig trouwen koppels minder en minder als start van hun verhaal samen, maar is het eerder een viering van de liefde die jullie al reeds hebben opgebouwd. Het vertellen van jullie verhaal aan de hand van een persoonlijke ceremonie of aan de hand van foto's, quotes of speciale plekken in de vorm van tafelnummers zijn hier erg leuke voorbeelden van. Ook de weg die de gasten afleggen van de parking naar het feest is misschien een leuke plek om aan te kleden met jullie verhaal in foto's of in woorden. 

 

Vera Iris Hartman

Hoi! Ik ben Phaedra, weddingplanner sinds 2017. Wil jij ook graag een tenthuwelijk bij jou op een veld of in de tuin? 

Download dan nu de brochure of plan rechtstreeks een kennismakingsgesprek in! 

Leer de trouwwereld en elkaars voorkeuren kennen in 

The Wedding Date


Je trouwvoorbereidingen starten op een leuke manier, zonder je meteen in de praktische rompslomp te storten. Het kan! The Wedding Date is een online spel waarin je op een leuke manier samen de eerste stappen zet in het creëren van je trouwfeest. 

 

The Wedding Date: ontdek het hier

psst - met de code WEDDINGBLOG geniet je van 30% korting op de aankoopprijs.